Projecte Gàmbia

Projecte d’aprenentatge d’innovació metodològica i investigació aplicada, contextualitzat en una problemàtica actual i d'afectació social, econòmica i mediambiental a la regió de Gunjur (Gàmbia). L’Institut de Ciències del Mar (Barcelona, Espanya) es va interessar pel tema i va contactar amb el nostre institut, l’Institut Narcís Monturiol, per demanar la nostra col·laboració, ja que som un institut d’ensenyament tècnic amb capacitat per realitzar projectes d’investigació aplicada. L’institut Narcís Monturiol, on s’imparteixen cicles formatius de ciències, i dotat de laboratoris especialitzats en àmbits químic, microbiològic i biotecnològic, és un candidat idoni per desenvolupar un projecte d’investigació i poder sondejar i avaluar la problemàtica ambiental de la regió de Gunjur, donant així suport tècnic a les entitats locals de Gunjur. La nostra aportació dins del projecte consisteix en establir contactes amb les entitats col·laboradores, estudiar la problemàtica ambiental de la zona en qüestió, elaboració de documentació per afavorir un correcte mostreig de les mostres subjectes d’estudi, recerca de les metòdiques analítiques així com la seva aplicació experimental que permetin la detecció de la possible presència dels contaminants sospitats, retorn del coneixement a les entitats interessades.

Centre educatiu:

Institut de Química i Biotecnologia de Barcelona

Sector:
Químic S3
Objectius

Millorar la significativitat dels aprenentatges:

o  Oferir a l’alumnat un problema situat en un context real i motivador.  

o  Desenvolupar un projecte d’aprenentatge actiu aplicant l’aprenentatge basat en projectes.

o    Fomentar entre l'alumnat la creativitat, emprenedoria, esperit crític, responsabilitat social i mediambiental. 

 Fomentar la transferència de coneixement entre agents experts, població interessada i alumnat.

o  Millorar les capacitats comunicatives de l’alumnat dins un entorn intercultural i plurilingüe.

o  Transferència de coneixement entre professorat i experts.

 Aplicar un projecte innovació tecnològica i d’investigació aplicada.

Objectius de desenvolupament sostenible
objectiu 3
objectiu 4
objectiu 6
objectiu 11
objectiu 12
objectiu 13
objectiu 14
objectiu 15
Actuacions

L’alumnat contactarà amb agents i entitats de la regió de Gunjur i amb experts col·laboradors de l’àmbit de ciències mediambientals per indagar en la problemàtica ambiental. La finalitat d’aquests contactes serà la de recollir suficient informació amb la que, amb esperit crític, l’alumnat pugui plantejar la hipòtesi: determinar quines són les alteracions que l’activitat industrial pot estar generant sobre l’ecosistema, afectant així als recursos naturals.

L’alumnat portarà a terme un pla de mostreig per a la recol·lecció de mostres ambientals de les terres de cultiu adjacents a les factories i d’aigües superficials de la zona.

Un cop realitzat el mostreig, es portaran les mostres a les instal·lacions de l'institut. L’alumnat, mitjançant una metodologia de treball en petits grups, desenvoluparà un seguit d'anàlisi químics i microbiològics per evidenciar la presència o absència de certs contaminants que puguin estar relacionats amb l’activitat industrial del processat de peix.

Finalment, es realitzarà un feedback amb les parts interessades per facilitar i presentar els resultats que es vagin obtenint amb aquest projecte.

Aliança pels objectius

Institut de Ciències del Mar: Ens explica la problemàtica, ens demana suport i col·laboració. Ens facilita suport tècnic propi i contactes amb experts.

ONG BonDiaMón: Realitza el mostreig a Gàmbia i el correcte transport de les mostres fins a Catalunya.

Gunjur Conservationists & Ecotourism: Organització local a qui adreçar-nos per fer consultes.