projecte singular.PNG
projecte singular 1.PNG
projecte singular 2.PNG
projecte singular 3.PNG

Iguals en Acció!

L’alumnat dels dos centres estudia ASIX. A l’Institut Pedralbes s’imparteix el cicle en l’especialitat Ciberseguretat i a l’Institut TIC en l’especialitat CLOUD: Computació al Núvol. Els estudiants han compartit el coneixement adquirit en cadascuna de les especialitats amb el format de l’speed dating, aplicat a l’aprenentatge (speed learning). En grups de 3 alumnes de cada especialitat (ciber o cloud) han conduït una píndola formativa específica del seu àmbit a un grup de 3 de l’altre centre. Es grups d’aprenents roten cada 30 minuts per les diferents càpsules formatives. La cita és bidireccional, de manera que cada grup exerceix en una sessió de formador en el seu propi centre i en l'altra sessió té el rol d'aprenent quan visita l'altre centre. L’alumnat és protagonista del propi aprenentatge (preparació i comunicació de l’activitat) i del dels companys de l’altre centre (formació que reben).

Centre educatiu:

Institut Pedralbes, Institut TIC de Barcelona

Sector:
Transformació digital S9
Objectius

Objectiu General

Promoure un entorn d’aprenentatge col·laboratiu, enriquidor i inclusiu que va més enllà de les fronteres d'un sol centre educatiu. L’alumnat comparteix els coneixements adquirits en els seus respectius instituts. Aquest enfocament beneficia als participants directes i que també té el potencial de millorar la qualitat general de l'educació a través de la col·laboració i de l'intercanvi d’experiències.

Objectius específics

● Atenció a la diversitat: crear un ambient que sigui accessible per a tots. Cada grup pot explicar píndoles formatives de diferent dificultat donant l’oportunitat a què tant l’alumnat amb altes capacitats, pugui afrontar reptes més ambiciosos, com a l’alumnat amb un ritme d’aprenentatge més lent o requeriments especials, pugui arribar a assolir els coneixements previstos.

● Intercanvi d'experiències i transferència de coneixements: L’alumnat dels dos centres formatius tenen unes especialitzacions diferents, Ciberseguretat i Computació al Núvol. La transferència de coneixements i habilitats específiques, convida a l’aprenentatge continu (descobrir nous àmbits professionals) i contribueix a la consolidació del propi aprenentatge.

● Desenvolupament d'habilitats col·laboratives: col·laborar amb estudiants del mateix centre i d'altres centres fomenta el desenvolupament d'habilitats socials i de treball en equip. Els participants aprendran a comunicar-se de manera efectiva, a comprendre i respectar diferents punts de vista, i a treballar col·laborativament per a aconseguir objectius comuns.

● Creació de xarxes de contactes: aquests projectes brinden l'oportunitat d'establir connexions i xarxes de contactes valuoses. Els proporcionarem una plataforma en la qual quedaran registrades les píndoles formatives i tothom podrà contactar fàcilment amb els companys/es i professorat de l’altre centre. La col·laboració entre estudiants i professorat de diferents centres formatius no sols amplia el seu cercle social, sinó que també els proporciona contactes que poden resultar beneficiosos en les seves futures carreres professionals.

● Innovació i millora contínua: el professorat identificarà mètodes innovadors i eficients compartint bones pràctiques, i posteriorment podrà aplicar-los en el seu propi centre educatiu. Aquest intercanvi de coneixements contribuirà a la millora contínua de la qualitat de l'educació en els dos centres formatius involucrats.

● Projectes col·laboratius: els participants poden en un futur treballar junts en projectes específics que beneficiïn a totes dues parts. Aquests projectes poden abordar problemes del món real, proporcionant als estudiants l'oportunitat d'aplicar els seus coneixements en situacions pràctiques i contribuir a solucions significatives.

Objectius de desenvolupament sostenible
objectiu 4
Actuacions

Cada centre és responsable d’assegurar que els grups formadors poden desenvolupar les píndoles formatives de les seves respectives especialitats, sigui ciberseguretat o cloud. Així mateix, assegurar la varietat en l’oferta d’activitats i l’equilibri dels equips per tal de facilitar l'èxit de l’activitat formativa.

L’alumnat tindrà un doble rol, com a instructor/formador quan expliquen l’activitat de la seva especialitat (ciberseguretat o cloud) als companys de l’altre centre educatiu i com a participant de l’activitat formativa quan reben la càpsula formativa per part dels companys de l’altre centre.

A més, els estudiants dels dos centres participaran en uns tallers per potenciar les capacitats clau amb l’objectiu de millorar les habilitats socials i de comunicació, augmentar la confiança, motivació i compromís amb l'aprenentatge continu.

La col·laboració entre centres formatius pot augmentar la motivació i la participació dels estudiants, ja que les activitats i projectes col·laboratius solen ser més estimulants i rellevants. A més, està comprovat en l’àmbit pedagògic que comunicar un contingut implica haver-lo entès i interioritzat i, per tant, s’haurà produït un aprenentatge significatiu. Això pot tenir un impacte positiu en el rendiment acadèmic i en l'actitud cap a l'aprenentatge.

El treball conjunt entre professorat pot facilitar l'establiment de xarxes professionals duradores, proporcionant experiències pràctiques i significatives. Aquestes connexions poden ser útils per a l'intercanvi continu d'idees, noves estratègies metodològiques, el desenvolupament professional i la col·laboració en futurs projectes educatius innovadors.

Les píndoles formatives desenvolupades pel propi alumnat aniran més enllà de les aules, convertint-se en formació per empreses i entitats amb les quals els dos centres educatius col·laboren.

Aliança pels objectius

La col·laboració del professorat de tots dos centres ha estat un pilar fonamental per a l'èxit del projecte. La seva implicació en diverses etapes del projecte ha demostrat un compromís notable amb la iniciativa i una comprensió profunda de la seva importància per a l'aprenentatge dels estudiants, contribuint al fet que hagi estat una experiència d'aprenentatge valuosa i significativa.

Aportacions destacades:

● Cessió d'hores lectives: L'equip docent, fins i tot aquells no directament involucrats en el projecte, ha dedicat hores dels seus propis mòduls per a donar suport a la iniciativa.

● Enriquiment del programa: La cessió d'hores lectives ha permès ampliar el contingut del programa, incloure més activitats i oferir una formació més profunda als estudiants.

● Formació d'estudiants: S'ha involucrat a estudiants d'altres cicles en la fase d'entrenament prèvia a l'intercanvi, realitzada dins del propi centre. Això ha permès anivellar el coneixement i assegurar que tots els participants estiguin preparats per a l'intercanvi.

● Aprenentatge de noves metodologies i recursos: Els docents han tingut l'oportunitat de conèixer i aprendre de les experiències d'altres professionals, incorporant noves idees i estratègies a la seva pràctica docent.

● Reflexió sobre la pràctica pròpia: L'intercanvi ha permès als docents reflexionar sobre la seva pròpia metodologia i identificar àrees de millora.

● Actualització pedagògica: Els docents ens hem mantingut actualitzats sobre les últimes tendències en educació i pedagogia.

● Augment de la satisfacció laboral: Els docents ens hem sentit valorats i recolzats pels companys i companyes.

● Millora de la motivació: L'intercanvi de bones pràctiques ha estat una font de motivació per als docents, ja que ens ha permès veure els impactes positius de la nostra feina.

● Augment de la motivació dels alumnes: Els alumnes s’han sentit més motivats a l’aprendre en un entorn dinàmic i estimulant.

● Foment del treball en equip: El projecte ha promogut el treball en equip i la col·laboració entre docents, creant un ambient de suport mutu.